Aby wybrać porządne szklane miski gastronomiczne w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanego szkła. Najlepszymi parametrami użytkowymi może pochwalić się oczywiście popularne hartowane szkło boro-krzemowe, które w swojej klasie i w swojej cenie nie ma sobie równych.
Niezawodne szkło hartowane
Miska szklana wykonana w całości ze szkła hartowanego może pochwalić się dużą odpornością na niskie i wysokie temperatury. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że potrawy można przechowywać nie tylko w lodówce, ale również w zamrażarce. Żaroodporne miski wykonane ze szkła hartowanego są idealnie wygładzone i mogą pochwalić się niesamowitą przejrzystością. Dzięki gładkiej powierzchni nie ma ryzyka, że potrawy przywierać będą do ścianek. Dzięki doskonałej przejrzystości serwowane dania pięknie prezentować będą się na stole. Coraz większą popularność zdobywa również rewelacyjne miski wykonane ze szkła sodowego.
O czym należy pamiętać?
Oryginalna miska szklana (taka https://gastronet24.pl/13135-szklane-miski) od renomowanego producenta w swoim składzie nie zawiera kadmu i ołowiu, dzięki czemu podawane potrawy są bezpieczne. Wszystkie informacje dotyczące szkła znaleźć można na etykiecie miski, dlatego też warto dokładnie zapoznać się z nimi. Szklane akcesoria kuchenne są ponadczasowe, dlatego też najprawdopodobniej nigdy nie wyjdą z mody. Szkło jest jednym z tych materiałów, który pasować będzie do kuchni urządzonej w każdym stylu. Dużym atutem szklanych misek jest również to, że można w nich wygodnie kontrolować przebieg oraz postęp pieczenia potraw. Szklane miski gastronomiczne są najlepszą alternatywą dla ceramicznych misek, dlatego też tym bardziej warto rozważyć ich zakup.