Właściwości zdrowotne gałki muszkatołowej

Już od dawna wiadomo, że przyprawy często oprócz niewątpliwych przecież walorów smakowych posiadają również właściwości lecznicze. Warto je znać, gdyż dzięki tej wiedzy proste zastosowanie kilku drobnych przypraw, może nam pomóc uporać się z problemami zdrowotnymi.

Tak samo rzecz wygląda z gałką muszkatołową. Często jest to dość niedoceniana przyprawa w naszej kuchni. Najczęściej bowiem używamy jej tylko jako swego rodzaju korzennego dodatku do ciast i grzanego piwa. Tymczasem gałka muszkatołowa ma  oblicze, którego nie znamy.

Przede wszystkim przyprawa ta znakomicie pasuje nie tylko do piwa czy pierników, lecz także do kremów, ciast, deserów owocowych, zup, sosów, sałatek, mięs, grzanego wina, pasztetów i wielu innych potraw.  

Co więcej  – zalety zdrowotne gałki muszkatołowej znane były już w XVIII w. kiedy to Paulini opisali dokładnie jej lecznicze właściwości. Otóż okazuje się, że ta przyprawa znakomicie działa na bóle i skurcze żołądka, łagodząc je, likwiduje wzdęcia oraz zatrzymuje biegunkę. Polecana jest zatem wszystkim osobom z problemami żołądkowo – jelitowymi. Ponadto obniża ciśnienie krwi poprawia pamięć, odtruwa organizm oraz… może także działać jako znakomity afrodyzjak!