Tortownica ceramiczna – dobry wybór?

Fani domowych wypieków doskonale zdają sobie sprawę, że tortownica kuchenna jest niezbędnym elementem wyposażenia. Jeśli posiadamy już duże doświadczenie oraz umiejętności, to powinniśmy zainwestować w formę wysokiej jakości. Nawet intensywne użytkowanie nie spowoduje uszkodzeń. To najlepsza opcja dla bardziej doświadczonych kucharzy.

Praktyczne i poręczne tortownice w różnych rozmiarach cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Co prawda zapłacimy za nie nieco więcej, niż w przypadku blachy aluminiowej, ale na pewno na tym skorzystamy.

Bez patery

Posiadając tortownicę ceramiczną możemy postawić gotowy wypiek wprost na stół. Nie musimy posiadać dodatkowej patery. Forma prezentuje się wyjątkowo elegancko i nowocześnie. Dodatkowo unikniemy ryzyka związanego z uszkodzeniem ciasta podczas przekładania. To właśnie najczęściej wtedy dochodzi do jego kruszenia oraz rozpadania. Jest to świetny patent podczas pieczenia wyjątkowo delikatnych ciast.

Uwaga na stłuczenia

Ceramika to materiał, który można uszkodzić dość szybko. To właśnie dlatego należy zadbać o prawidłowe przechowywanie formy. Musimy również uważać na różnego typu wyszczerbienia.

Przygotowując wypieki unikajmy gwałtownych zmian temperatur. Może to spowodować niespodziewane pęknięcie formy.