Termometr cukierniczy – co warto o nim wiedzieć?

Jeśli ktoś nie robił nigdy wcześniej samodzielnie ciasta czy też tortu, nie wie, jak wielkie jest to wyzwanie. Zadbanie o wszystkie, nawet najdrobniejsze szczegóły nie byłoby możliwe bez posiadania licznych akcesoriów. Jednym z takich właśnie dodatków jest termometr gastronomiczny. Czym jest takie urządzenie i z jakiego powodu każdy cukiernik musi je mieć?

Czym są termometry kuchenne?

Jak nazwa sama wskazuje, termometr cukierniczy jest przyrządem, który wykorzystywany jest do pomiaru temperatury. Z jakiego jednak powodu jest on tak ważny dla cukiernika?
Termometry tego rodzaju posiadają o wiele wyższą maksymalną temperaturę niż klasyczne modele służące do pomiaru temperatury powietrza. Dobre termometry kuchenne (tutaj) mają skale minimum do 200 stopni Celsjusza. Wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają specjalny chwyt, aby zaczepić go np. o rant garnka. Rzecz jasna takie termometry muszą być dość długie, aby sięgać do dna naczynia. Przyjmuje się, że tego rodzaju modele powinny mieć nawet około 30 centymetrów.

termometr kuchenny

Dlaczego termometr gastronomiczny jest tak ważny?

Skoro wiadomo już, czym się taki termometr charakteryzuje, warto się teraz dowiedzieć, z jakiego powodu jest on tak ważny. Co więc powinno się o tym wiedzieć?
Być może nie każdy zdaje sobie sprawę, lecz podczas przygotowywania ciasta cały czas trzeba kontrolować temperaturę różnych półproduktów. Wspomnieć tu trzeba przykładowo o odpowiedniej temperaturze karmelu, podgrzewanej czekolady, tłuszczu czy też syropu. Przypalenie ich zrujnuje smak wypieku.