Aby przygotować pyszne naleśniki wymagane są świeże składniki, porządna patelnia i oczywiście dobry przepis na naleśniki. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo na jakie powłoki warto postawić, aby nigdy nie skarżyć się na przypalenie.
Jakie zalety i wady ma teflonowa powłoka?
Teflon jest bardzo gładką i nieprzywierającą powłoką, a co najważniejsze umożliwia smażenie bez tłuszczu. Do największych zalet należy zaliczyć również to, że teflonowa powłoka jest łatwa w czyszczeniu i dość lekka w przenoszeniu. Nie można zapominać również o bardzo atrakcyjnej cenie. Jedyną wadą jest to, że powłoki teflonowej nie można przegrzewać. W tanich patelniach teflonowych mogą znajdować się również związki szkodliwe dla zdrowia, dlatego też warto postawić na patelnie od renomowanych producentów.
Jakie zalety i wady mają powłoki ceramiczne?
Powłoki ceramiczne również charakteryzują się nieprzywierającą powłoką oraz tym, że umożliwiają smażenie naleśników bez tłuszczu. Sporą zaletą powłoki ceramicznej jest to, że równomiernie rozprowadza ona ciepło, dzięki czemu każdy przepis na naleśniki się uda. Ceramiczna powłoka charakteryzuje się dużą odpornością na wysokie temperatury oraz tym, że długo trzyma ciepło dania. Powłoki ceramiczne nie wchodzą w reakcje z jedzeniem i także są łatwe w czyszczeniu. Do zalet należy zaliczyć atrakcyjny wygląd i konkurencyjne ceny. Jedyną wadą jest to, że przy powłokach ceramicznych należy używać drewnianych lub silikonowych przyborów. Jest to w chwili obecnej najlepsza alternatywa dla powłoki żeliwnej i tytanowej.
Fajne przepisy na naleśniki znajdziesz tutaj: https://www.mniammniam.com/przepisy-na-nalesniki