Środki smarnepowszechniestosowane są do bardzo wielu maszyn i urządzeń. Podobnie jak w przypadku środków antyadhezyjnych. Co więcej, bez ich użycia nie można byłoby liczyć na wydajną, bezawaryjną pracę. Przyjrzyjmy się im z bliska.
Smar spożywczy i jego krótka charakterystyka
Smary spożywcze (https://sklep.polmarkus.com.pl/srodki-smarne) pełnią funkcję ochronną, jak również poprawiają pracę poszczególnych części, podzespołów całych maszyn. Środki smarne spożywcze muszą zostać dopuszczone do kontaktu z żywnością, spełniając wiele norm i wymagań. Wyróżnić można kilka rodzajów smarów spożywczych, w tym m.in.: wysokotemperaturowy, silnikowy czy dedykowane do poszczególnych urządzeń, np. ekspresów do kawy. Możemy także wyszczególnić smary spożywcze w tubce bądź w sprayu, co pozwala na całkowitą wydajność oraz komfort ich użytkowania.
Środki antyadhezyjne
Środki antyadhezyjne to substancję chemiczne, dzięki którym na umieszczonej powierzchni powstaje charakterystyczny film. Takie zastosowanie gwarantuje doskonałą barierę pomiędzy różnymi powierzchniami, np. metalem a mieszanką gumy. Co więcej, środki zmniejszają adhezję danej powierzchni, a więc jej przyczepność. Nic więc dziwnego, że stosowane są także w maszynach i urządzeniach w branży spożywczej, wydłużając ich żywotność i bezawaryjną eksploatację.
Właściwa pielęgnacja maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym, cukierniczym, to klucz do efektywnej pracy bez występowania przykrych niespodzianek w postaci przestojów bądź awarii.