W każdej restauracyjnej kuchni pracownicy powinni być ubrani schludnie i elegancko i tak tez jest. Jednak zawsze na ich tle znacznie wyróżnia się kucharz lub szef kuchni. To właśnie oni, najczęściej, spotykają się z klientelą i przed klientelą reprezentują też daną kuchnię.
Odzież gastronomiczna
Odzież kucharza to najczęściej:
– charakterystyczne nakrycie głowy,
– kitel kucharski, https://horecaservice.pl/event/1173-kitel-kucharski-bialy.html
– spodnie kucharskie,
– buty kucharskie,
– zapaska.
Całe ubranie powinno być schludne, eleganckie a przy tym wygodne i funkcjonalne. Dodatkowo wielu znanych kucharzy do swoich kitli kucharskich dodaje różnego rodzaju charakterystyczne ozdobniki. Wtedy kitle są w różnych kolorach, mają specjalne gwiazdki, paski czy charakterystycznie umieszczone logo danej restauracji lub też kolorowe wypustki. Taki kitel kucharski dodatkowo charakteryzuje kucharza i identyfikuje go z kuchnią danej restauracji.
Odzież dobrej jakości
Dodać też należy, że odzież kucharska jest narażona na dużą ilość plam oraz powinna zapewniać bardzo dużą higienę w pracy z żywnością i jej przeróbką. Dlatego też taką odzież szyje się z materiałów bardzo wysokiej jakości. Ponadto sama odzież zapewnia wygodę, funkcjonalność i daje dużą estetykę w danej kuchni. Fartuchy czy kitle powinny zapewniać maksimum bezpieczeństwa w kuchni i dawać odpowiedni komfort ich noszenia. Dlatego tez odzież kuchenna to odzież o bardzo wysokim standardzie, wykonana jak najlepiej i z jak najlepszych materiałów.