Rodzaje noży z uwagi na materiał wykonania

Zakup dobrego noża to spore wyzwanie nie tylko dla profesjonalnego szefa kuchni (https://ostry-sklep.pl/noz-szefa-kuchni-kuty-7740320g-victorinox-26695 – zobacz przykład), ale również dla każdej gospodyni domowej, ponieważ w sklepach jest tak duży wybór, że nie wiadomo na co się zdecydować. Najpopularniejszy jest obecnie nóż szefa kuchni, który jest bardzo uniwersalny, jednak podczas zakupu noży warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału zostały wykonane.

Noże ceramiczne

Takie noże są dosyć lekkie, a także mają ostre ostrze, dzięki czemu sprawdzają się idealnie do bardzo precyzyjnych prac, takich jak np. filetowanie, czy też obieranie warzyw i owoców. Niestety bardzo często się kruszą i pękają, dlatego też należy obchodzić się z nimi bardzo delikatnie.

Noże ze stali nierdzewnej

Charakteryzuje je dosyć duża odporność na korozję, a ich ostrze przez bardzo długi czas się nie tępi. Podczas zakupu np. noża szefa kuchni warto wybrać właśnie ten wykonany ze stali nierdzewnej, ponieważ z pewnością przez kilka lat będzie bardzo dobrze służył w kuchni.

Noże z tytanu

Noże tytanowe są bardzo odporne na różnego rodzaju uszkodzenia i charakteryzują się bardzo dobrym ostrzem. Nadają się idealnie do bardzo precyzyjnych prac w kuchni i sprawdzają się dobrze podczas codziennego przygotowywania potraw.