Ryba po grecku to bardzo prosta i przepyszna potrawa, którą od czasu do czasu może przyrządzić sobie nawet taka osoba, która nie ma zbyt wiele czasu. Zainteresuje się nią także ktoś, kto ceni sobie zdrowe i niskokaloryczne potrawy. Porcja ryby po grecku z warzywami, która jest przyrządzana w odpowiedni sposób to około 220 kalorii. Czas, w którym można przygotować to smakowite danie to około pół godziny. Początkującym może zająć to nieco dłużej.
Ryba po grecku – składniki
Ryba po grecku powstaje dość szybko. Żeby przyrządzić kilka porcji, potrzebny będzie 1 kg ryby. Nie ma większego znaczenia, jaki to rodzaj ryby. Nada się dorsz, mintaj, morszczuk lub jakakolwiek inna morska ryba, choć to nie jest oczywiście konieczne. Oprócz ryby potrzebne będą 4 łyżki mąki, jajko, połówka cytryny, dwa pory, dwie pietruszki, kilka marchewek, seler, trzy cebule, liść laurowy, a najlepiej kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, koncentrat lub sos pomidorowy, sól, pieprz i kilka łyżek oleju.
Ryba po grecku – przyrządzanie
Należy obrać seler, pietruszki, marchew, a po obraniu wypłukać. Podobnie należy postąpić z porami. Cebulę obiera się i kroi w krążki, a resztę warzyw należy zetrzeć na tarce. Umyć trzeba również rybę. W czasie mycia i krojenia na patelni może już rozgrzewać się olej. W oleju trzeba zanurzyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wymieszać to i smażyć warzywa aż do ich miękkości. Do tej mieszanki trzeba wlać jeszcze koncentrat pomidorowy. Można go rozrzedzić w szklance wody. Ryba w tym czasie powinna zostać skropiona sokiem z cytryny i odstawiona na czas około 20 minut. Rybę trzeba usmażyć. Zanim to nastąpi musi zostać obtoczona mące i roztrzepanym jajku. Należy ją usmażyć na oleju z dwóch stron. Zazwyczaj zajmuje to około 15 minut. Gotową rybę trzeba udekorować warzywami. Uprzednio zaleca się usunięcie z nich liści laurowych.
Dokładny przepis na rybę po grecku znajdziesz też na MniamMniam