Nasze babcie w poprzednim wieku nie miały jeszcze niestety okazji skorzystać z internetu, ale potrafiły sobie radzić bez niego znakomicie. Wszystkie przepisy na najlepsze dania miały zapisane w zeszytach i notesach. Babcie wymieniały się również przepisami z sąsiadkami i innymi członkami rodziny, kiedy to udało im się posmakować u jednego z nich czegoś pysznego. Osoby nieposiadające dostępu do internetu musiały w kuchni mocno eksperymentować, gdyż nie znały dokładnych proporcji i składu każdego z dań. Dlatego też dania babci wspominamy najlepiej, gdyż często smakowały one niestandardowo i były one niesamowicie dobre.
Obecnie w kuchni
Obecnie w kuchni eksperymentujemy już coraz mniej i staramy się korzystać z gotowych przepisów, które bierzemy z jednej z dostępnych stron. Wszystko mamy więc podane na wyciągnięcie ręki i nie musimy się zastanawiać nad tym, jak odpowiednio dodać proporcje. Taki jak ten przepis na leczo wygląda praktycznie na każdej ze stron bardzo podobnie, co nieco zabija w nas spontaniczność i staramy się zbyt mocno wzorować na gotowych już zapiskach.
Eksperymenty
Wiele osób lubi jednak eksperymentować w kuchni i stara się nieco mieszać proporcje i składniki, tak by uzyskać jeszcze lepszy efekt i nieco inny smak. Nie ma bowiem co ukrywać, ale smaki potrafią nam się nieco znudzić, jeśli spożywamy daną potrawę za często. Dlatego też warto próbować dodawać do leczo, bigosu i innych potraw przyprawy, których nigdy nie dodawaliśmy. Jest duża szansa na to, że wyjdzie nam jeszcze pyszniejsze danie.