Agar jest bardzo popularną substancją, która znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Warto poznać jego główne właściwości.
Właściwości agaru
Agar jest substancją, która może występować w bardzo zróżnicowanej formie. Może to być zarówno proszek, jak i listki, kostki lub nitki. Agar w sproszkowanej formie wykorzystywany jest głównie w przemyśle. Natomiast w pozostałych formach z powodzeniem może być dodawany podczas gotowania. Agar jest substancją bezbarwną, która nie ma żadnego smaku i zapachu. Jednak w bardzo dobry sposób rozpuszcza się we wrzącej wodzie. Nie ulega natomiast rozpuszczeniu w zimnej wodzie lub też w alkoholu. Agar ma przede wszystkim właściwości żelujące i stosowany jest w celu zagęszczania różnego rodzaju elementów czy też potraw.
Zastosowanie agaru
Z całą pewnością można stwierdzić, że taka substancja jak agar ma bardzo szerokie możliwości zastosowania. Przede wszystkim wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako środek żelujący oraz kontrolujący lepkość. Jednak posiada także funkcję stabilizatora, która jest bardzo korzystnym rozwiązaniem w wielu przypadkach. Agar jest dodatkiem do żywności o symbolu E 406. Organizm człowieka praktycznie go nie trawi, dlatego jego spożycie jest niewielkie. Dodatkowo dodawany jest do żywności w bardzo małych ilościach, dlatego jego stężenie jest praktycznie niewyczuwalne. Posiada bardzo wysoką zdolność żelującą, dlatego nie trzeba go używać zbyt dużo.