W internecie są setki przepisów na różnego rodzaju ciasta. Większość z nich uzupełniona jest dokładnymi zdjęciami, a nawet filmami z przygotowań. Ciężko jest, więc zaskoczyć gości pomysłem na tort, którego jeszcze by nie znali. Jak przygotować oryginalny tort, który zachwyca?
Tort kanapkowy
To po prostu duża kanapka, która na pierwszy rzut oka wydaje się być tortem. W praktyce składa się on z chleba tostowego przełożonego kremowym serkiem. Jako kolorowe akcenty wykorzystuje się różnego rodzaju pasty. Można wyciskać je przez rękaw cukierniczy tak jak krem do tortu. Jako ozdobę można wykorzystać kolorowe warzywa – różowe rzodkiewki, pomidorki koktajlowe we wielu odcieniach. Jako ozdobę można wykorzystać nawet plasterki ogórka. To wytrawne danie uświetni każdą proszoną kolację.
Tort z wafli
Ciekawą propozycją jest tort złożony z chrupiących gofrów z takiego przepisu. Po ich wypieczeniu należy przełożyć je masą. Najlepiej jest przygotować ją z połączenia kremówki i serka mascarpone. Warto też dodać do masy owoce. Dzięki ich użyciu gofry będą ze sobą dobrze połączone. Ważne jest jednak, by takiego tortu nie przygotowywać z dużym wyprzedzeniem. Gofry nie powinny nasiąknąć masą kremową. Jeśli chodzi o przygotowanie samych gofrów, to można zrobić to wcześniej. Ciasto jest mieszaniną jajek, mąki, oleju i mleka. Ten przepis ma jednak wiele wariantów. Niektóre z nich zastępują mleko wodą. Inne wymagają osobnego ubicia białek na sztywną pianę. Są też przepisy, w których wykorzystuje się drożdże. Wszystkie gofry mają jednak pewne cechy wspólne. Przede wszystkim, wypieka się je w gofrownicy. To urządzenie wyposażone jest we wewnętrzne formy, które nadają wypieką pożądany kształt. By mogły one być maksymalnie chrupiące i równocześnie puszyste, muszą mieć charakterystyczną kratownicę z wgłębieniami. To właśnie w nie zagłębiają się dodatki. Tort z gofrów można podawać na letnich imprezach urodzinowych, czy przyjęciach dla dzieci. Jest szczególnie dobrą propozycją na uroczystości, w czasie których liczy się oryginalność i niebanalne formy tradycyjnych dań.