Wbrew pozorom nie tak łatwo kupić nowoczesny, solidny i ekonomiczny piec piekarniczy. Mimo iż na rynku jest olbrzymi wybór, to jednak klienci nie do końca wiedzą, na jakie modele najlepiej zwrócić uwagę. Większość z nich najczęściej kieruje się ceną. Czy to dobre rozwiązanie? Odpowiedź poniżej.
Piec piekarniczy – idealny model
Klienci, którzy rozglądają się za piecem do piekarni, cukierni lub do lokalu gastronomicznego, najczęściej poszukują wszechstronnego urządzenia, które przyczyni się do tego, że ich wypieki będą aromatyczne, świeże i doskonale wypieczone. Odpowiedni i profesjonalny piec do piekarni powinien więc posiadać mnóstwo przydatnych funkcji, by jego użytkownik mógł dostosować parametry pieca do konkretnych wypieków. Regulator temperatury, regulator poziomu wilgotności w komorze, zegar – to podstawa w nowoczesnych modelach. Zdecydowanie warto postawić na sprzęt, który będzie solidnie wykonany i niezawodny. Trzeba bowiem podkreślić, iż w wielu miejscach taki piec „pracuje” nawet kilka godzin dziennie, dlatego też nie warto na nim oszczędzać!
Na jakie parametry trzeba zwrócić uwagę?
Właściciele piekarni i cukierni, którzy potrzebują dobrego pieca często zastanawiają się, gdzie szukać odpowiedniego modelu. Od razu warto przejrzeć oferty sklepów internetowych, w których można znaleźć typowy sprzęt do lokali gastronomicznych. Zdecydowanie do takich miejsc nie nadają się piece, które stosuje się w domach.
Warto więc pamiętać o tym, by taki piec był ekonomiczny i dostosowany gabarytowo do miejsca, w którym będzie się znajdował. Klienci najczęściej decydują się na piece, w których nie tylko można wypiekać świeże produkty, ale również, które idealnie nadają się do tego, by odmrażać w nich wcześniej zamrożone wyroby. Minimum trzy wentylatory, dobre oświetlenie, pojemność na co najmniej dziesięć blach, łatwy w użyciu panel sterowania – dobry piec powinien posiadać takie funkcje.