Coraz częściej – podobnie jak przed wiekami – na ścianach kuchni można spotkać wyeksponowane akcesoria. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ są one nie tylko praktyczne i wielofunkcyjne, ale także kunsztownie wykonane. Nie zachodzi w związku z tym konieczność przechowywania ich w szufladach czy w szafkach. Spełniają utylitarno-dekoracyjną rolę z bardzo dużym powodzeniem.
Sposoby wykorzystywania patelni
Współczesna patelnia może być stosowana zarówno w przypadku kuchenek indukcyjnych, jak i kuchenek gazowych. Dzięki swoim właściwościom nie tylko zapewni potrawom odpowiedni smak i zapach, ale także sprawi, że będą one kruche, soczyste oraz odpowiednio przyrządzone. Niejednokrotnie jest wyposażona w antypoślizgową, silikonową i przyjemną w dotyku rączkę, która chroni dłonie przed oparzeniem.
Użyteczne i praktyczne akcesoria kuchenne
Do najważniejszych cech patelni należy jej uniwersalny charakter. Może być wykorzystywana zarówno do smażenia, jak i do duszenia potraw, a co więcej, zachowują one wartości odżywcze, smak oraz aromat. Są przy tym soczyste dzięki wyposażonej w otwory wentylacyjne pokrywce. Naczynie pozwala na przyrządzanie tradycyjnych dań, ale także sprzyja eksperymentowaniu.