W Polsce nie brakuje wielbicieli dań grillowanych. Dlatego też akcesoria takie, jak właśnie patelnia grillowa, cieszą się dużą popularność. Jednak, czy mogą one dać podobne efekty?
Idealna patelnia do grillowania
Wiele osób, które marzą o grillu w środku zimy, decyduje się na patelnię, która daje taka możliwość. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, aby potrawy były jak najbardziej podobne do tych smażonych latem. Chodzi tutaj przykładowo o zwrócenie uwagi na to, aby dno takiej patelni grillowej miało co najmniej 5 mm. Do tego konieczne, aby posiadała ona gwarancje braku PFOA. Dobrym rozwiązaniem będzie postawienie na patelnie, która wykonana jest z aluminium. Niezwykle ważne jest to, że mają one zazwyczaj powłokę, która sprawia, że potrawy nie przyklejają się.
O czym trzeba pamiętać wybierając patelni?
Dobrej jakości patelnia oprócz cech wymienionych powyżej, musi posiadać też wskaźnik, który pozwala sprawdzić temperaturę na patelni. W ten sposób można uzyskać bardziej podobny smak, jak latem na standardowym grillu. Do tego osoby, które posiadają kuchenkę indukcyjną, powinny wybrać patelnię, która jest specjalnie dostosowana do niej. Warto pamiętać, że patelnia grillowa nie powinna być myta, kiedy jeszcze nie ostygła.