Masa cukrowa – co warto wiedzieć?

Bez wątpienia ludzie kochają desery nie tylko za ich wyjątkowy, słodki smak, ale również za to jak wyglądają. Koniec końców każde danie, które dobrze wygląda chętniej się zjada! Dlaczego więc nie zadbać o estetykę domowych deserów tak, aby stały się one prawdziwą ucztą dla oka? Jednym ze sposobów, aby to osiągnąć jest masa cukrowa.

Masa z cukru – co warto wiedzieć?

Większość osób kojarzy masę cukrową z profesjonalnymi wypiekami cukierniczymi. W rękach profesjonalistów i pasjonatów masa może przybierać najróżniejsze i najbardziej skomplikowane kształty. Nie trzeba być jednak cukiernikiem, aby przygotować wyjątkową polewę z masy cukrowej, czy też proste ozdoby w domowym zaciszu.

Wbrew pozorom jest to zacznie prostsze, niż może się wydawać. Prostota przygotowania dotyczy zarówno masy, jak i uformowania z niej nieskomplikowanych dekoracji. Osoby, które chcą stworzyć masę własnymi siłami muszą tylko zakupić kilka podstawowych składników.
Mowa o cukrze pudrze, żelatynie, glukozie i zwykłej wodzie.

Można jednak znaleźć jeszcze prostsze przepisy, które nie wymagają zastosowania glukozy. W praktyce oznacza to, że w każdej domowej kuchni znajdą się składniki niezbędne do wykonania prostej masy. Oczywiście lepiej dokupić do tego dowolny ekstrakt zapachowy, dzięki czemu masa będzie mieć wyjątkową woń oraz barwnik spożywczy.

Przechowywanie masy nie jest trudne

Warto też zwrócić uwagę na inny aspekt związany z domową masą cukrową. Jeżeli nie zostanie ona w pełni wykorzystana, to przez jakiś czas można ją z powodzeniem przechowywać w lodówce. W takim wypadku należy jednak zabezpieczyć ją przed dopływem powietrza. W tym celu warto umieścić ją w szczelnym pojemniku lub w woreczku.