łosoś norweski od lisner

Łosoś norweski – dlaczego warto go jeść?

Ryby są często polecane jako element zdrowej diety. Zawierają one bowiem cenne tłuszcze, kwasy omega-3 i mnóstwo witamin. Łosoś norweski jest niezwykle popularny w sklepach i na polskich stołach. Ale czy metoda hodowli gwarantuje, że tego rodzaju ryby są zdrowe i bezpieczne do spożycia dla wszystkich?

Wartości odżywcze – łosoś norweski

Łosoś norweski z oferty Lisner jest w Polsce bardzo popularny i ludzie uwielbiają go jeść. Jeśli ktoś zada sobie pytanie, czy jest naprawdę zdrowy, należy odpowiedzieć, że jest tłustą rybą. Do tego jest bogaty w białka i kwasy tłuszczowe należące do grupy omega-3. Zawiera również witaminy A, D i E. Powszechnie uważany jest za rybę, którą należy uwzględnić w zbilansowanej diecie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Czy łosoś norweski jest zdrowy?

Kontrowersje i zła prasa wokół hodowli tej ryby ostatecznie doprowadziły do tego, że na opakowaniach produktów używano nazw łosoś atlantycki i łosoś szlachetny. Trudno jest określić dokładne pochodzenie ryby, jeśli w opisie na etykiecie nie jest podany kraj pochodzenia. Można tylko przypuszczać, że jest to łosoś norweski.

łosoś norweski od lisner

To, czy jest naprawdę zdrowy, zależy od rodzaju pożywienia, jakie otrzymuje. Jakość paszy wpływa na to, czy mięso ryb jest zdrowe, czy zanieczyszczone toksynami. W tym przypadku składniki odżywcze zawarte w łososiu są nie tylko bezużyteczne dla ludzkiego organizmu, ale wręcz trujące. Z drugiej strony, jeśli jakość paszy jest bardzo dobra, zwiększy to również zawartość cennych składników, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3. Zaletą jedzenia łososia hodowlanego jest to, że ma on więcej tłuszczu niż dziki łosoś, który pływa w otwartym morzu. Wszystko zależy jednak od tego, jaki rodzaj pokarmu zjada ta ryba. Jeśli otrzymuje paszę słabej jakości, mięso będzie zawierać toksyny, które niekorzystnie wpływają na ludzkie zdrowie.