Kompletując wyposażenie do kuchni, wiele osób skupia się przede wszystkim na sprzętach, takich jak zmywarka, piekarnik, czy też płyta grzewcza. Są one oczywiście bardzo potrzebne, lecz podczas takich zakupów nie można zapominać o absolutnych podstawach kuchennego wyposażenia, czyli o nożach. Jak wybrać noże kuchenne, aby służyły one przez wiele lat bez większych problemów?
Materiał wykonania
Jeśli chce się kupić dobry nóż do kuchni, to bez wątpienia najbardziej podstawową jego cechą, na którą powinno się zwrócić uwagę podczas kupowania, jest materiał, z którego został dany nóż zrobiony. Konkretne tworzywo będzie miało wpływ nie tylko na jakość użytkowania danego modelu, lecz również na jego trwałość, a nawet może wpływać na smak jedzenia, które będzie się nim przygotowywało.
Co więc jest dostępnego na rynku? Zdecydowanie najpopularniejszym modelem noża jest ten, który zrobiony będzie ze stali nierdzewnej. Cechuje się on dużą wytrzymałością, jest bardzo uniwersalny, więc jednym nożem można wykonać wiele czynności, a także możliwe jest jego łatwe i szybkie ostrzenie. Niestety wadą jest to, że może wpływać na smak jedzenia, wchodząc z nim w reakcje, a także jest to materiał, który podatny jest na rdzewienie. Drugim często spotykanym modelem noża jest wersja ceramiczna. Co prawda jest ona bardzo krucha i właściwie nie da się tego noża samodzielnie w domu naostrzyć, lecz mimo to jest bardzo ostry przez bardzo długi czas. Oczywiście taki nóż nie wpływa na smak jedzenia, a co również istotne, nie jest podatny na korozje.
Przeznaczenie noża
Kolejną sprawą, o której warto pamiętać, gdy wybiera się nóż do kuchni, to jakie ma być jego przeznaczenie. Jak bowiem każdy wie, nie ma jednego w pełni uniwersalnego noża, który będzie w stanie poradzić sobie z każdym zadaniem. Konieczne jest wybranie konkretnego modelu, który swoim kształtem będzie lepiej dawał sobie z radę poszczególnymi czynnościami.
W kuchni przede wszystkim trzeba mieć nóż do pieczywa, który będzie z pewnością najczęściej używanym modelem. Oprócz jednak jego dobrze jest mieć także nóż do masła, specjalny nóż do mięs, czy też nóż szefa kuchni, czyli model charakteryzujący się największym ostrzem, idealnie nadającym się do szatkowania warzyw i owoców. Na koniec warto jeszcze pamiętać o małym nożu z charakterystycznym ostrzem, który wykorzystywany będzie do obierania.
W zestawie czy pojedynczo?
Jak zatem widać po powyższym opisie, na rynku znaleźć można naprawdę sporą ilość różnego rodzaju modeli noży. Nic więc dziwnego, że sporo osób woli kupić jeden gotowy zestaw i nie martwić się tym, że zapomną o jakimś modelu. Czy warto tak robić, czy może jednak lepiej kupować noże pojedynczo?
Zestaw noży kuchennych to z pewnością ogromna wygoda, ponieważ z reguły umieszczone są one od razu w gustownym bloku, więc nie tylko są loginie posegregowane, lecz również estetycznie się prezentują. Często jednak taki zestaw noży jest nieco gorszej jakości niż te, które oferowane są pojedynczo. Co więcej, kupując zestaw, ryzykuje i nabyciem takiego noża, którego się nigdy nie wykorzysta, ponieważ będzie on do zestawu umieszczony nieco na siłę, jako sztuczne zwiększenie jego objętości.