Które foremki do ciast wybrać?

Formy do pieczenia babek znaleźć można w każdej kuchni. Nawet, jeżeli weźmie się pod uwagę to, że ktoś takich ciast nie piecze często. Od czasu do czasu i tak wykorzystuje się takie foremki. To właśnie one są odpowiedzialne w dużej mierze za wykonanie bajecznie pysznych deserów. Co powinno się wiedzieć o takich foremkach? Z jakiego materiału mogą być one wykonane?

Różne rodzaje foremek do ciast

Wiele osób kojarzy to, że forma do pieczenia babki może być ocynowana. To nie jedyna wersja foremek, jaka dostępna jest w obecnych czasach. Z jakich materiałów wykonuje się dokładnie takie formy? Oto odpowiedź:

  • forma na babkę ocynowana – najbardziej klasyczna, obecna na rynku od wielu lat. Doceniane są za swoją lekką wagę, dzięki czemu nie ma problemu z ich transportem. Wadą jest łatwość wykonania wgniecenia. Zawsze należy pamiętać o tym, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • formy ze stali nierdzewnej – często mylone z tymi ocynowanymi. Są one jednak zdecydowanie lepsze, chociażby z tego względu, że forma do babki jest bardziej odporna na wgniecenia. Można ją jednak łatwo zarysować, dlatego należy ostrożnie podchodzić do wyjmowania ciasta, za pomocą odpowiednich przyrządów.
  • silikonowe formy do pieczenia – doceniane za to, że bez problemu można z nich wyjąć upieczone ciasto. Materiał jest bardzo miękki, a do tego takie formy są niezwykle lekkie. Należy jednak przy nich uważać, ponieważ ostre narzędzia są w stanie uszkodzić powierzchnię formy.

Jak więc widać, obecnie dostępne są różne formy do pieczenia.