Ziemniaki oraz jajka z dodatkiem mąki, które zgniecione w gładkie ciasto, a następnie rozwałkowane i porozcinane na odpowiadające nam wymiarowo kawałki, zostaną ugotowane, nazywamy kopytkami. Przygotowanie kopytek według takich przepisów jest rzeczą bardzo prostą, więc mam nadzieję, że poprowadzona lub poprowadzony przeze mnie krok po kroku zrobisz pyszne kluski, które będą satysfakcjonujące pod względem struktury oraz smaku. Kopytka najlepiej smakują skomponowane z sosem, który dopełnia smak oraz idealnie podkreśla lekkość oraz delikatność dania.
Moim faworytem w przypadku kopytek jest sos grzybowy, który dodaję za każdym razem, gdy gotuję kopytka dla siebie lub dla całej rodziny.
PRZEPIS
Pierwszym elementem przepisu na kopytka ziemniaczane, jest obranie ziemniaków, umycie ich oraz pokrojenie na male części, które następnie musimy gotować przez około 30 minut.
Następnie rozgniatamy ziemniaki praską lub jakimkolwiek innym narzędziem dostępnym w twojej kuchni, łączymy z mąką, robimy drobne wgłębienie w strukturze oraz wbijamy do środka jajko.
Kolejnym elementem będzie posolenie ciasta wedle własnego uznania oraz pozgniatanie go aż do wymieszania wszystkich składników i uzyskania gładkiej struktury. Przy okazji gotujemy duży garnek wody z dodatkiem soli. Następnie dzielimy ciasto na 4 części formując z każdej z nich wałeczek o grubości kciuka i kroimy każdy wałeczek na kawałki, które w przyszłości będą naszymi kopytkami, o szerokości około 2 centymetrów. Ostatnim krokiem w celu ukończenia naszych wspaniałych kopytek będzie wrzucenie ich do gotującej się, wcześniej wstawionej przez nas wody, na okres około 4 minut. Podczas gotowania kontrolować czy kopytka nie przyklejają się przypadkiem do dna lub boków naszego garnka. Po upływie 4 minut można wyłowić kopytka oraz osuszone podać na talerz.
SKŁADNIKI
500 gramów ziemniaków
120 gramów mąki – im mniej mąki w naszych kopytkach tym struktura kopytek jest dużo bardziej miękka oraz sprężysta.
1 jajko oraz sól, którą dodajemy wedle naszego uznania