Coraz więcej osób decyduje się na zakup specjalnej patelni do naleśników i pancakesów. Czym powinna się wyróżniać i jakie cechy posiadać?
Dno i jego grubość
Solidna patelnia musi mieć grubsze dno, które w razie uderzenia nie odkształci się. Minimalna grubość powinna wynosić więc 4 mm. Ponadto warto zwrócić uwagę na to czy dno patelni jest wklęsłe czy nie. Ma to znaczenie np. podczas korzystania z płyty indukcyjnej. Do płyt tego typu nadają się tylko patelnie stalowe i żeliwne. Te aluminiowe i ceramiczne radzą sobie kiepsko.
Co jeszcze?
W dobrej klasy patelniach stosowane są także specjalne mechanizmy rozprowadzające ciepło w sposób równomierny Są to kanały termiczne lub indukcyjny system przekazu energii. Patelnia do naleśników powinna również być wyposażona w wyprofilowaną rączkę wykonaną z materiałów, które nie przewodzą ciepła. Musi ona być dobrze przykręcona i stabilna. W niektórych patelniach stosowane są rączki z bakelitu, który nie topi się nawet w bardzo wysokich temperaturach. Na ogół całkiem dobrze sprawują się też rączki aluminiowe pokryte dodatkowo silikonem. Nowoczesne patelnie z górnej półki często mają z kolei rączki wykonane z efektownego drewna bukowego, które prezentuje się elegancko.