Marzysz o wykonaniu pysznego, wilgotnego sernika? To niezwykle trudne ciasto, ponieważ składniki na jego wykonanie muszą być z najwyższej półki jeśli chodzi o jakoś. Duża liczba dodanych jajek to nie jedyne wymaganie. Kluczową rolę w wykonaniu tego deseru odgrywa twaróg. To przecież on jest głównym składnikiem. Dobry gatunkowo twaróg jest gwarantem wykonania idealnie upieczonego ciasta. Nie należy zatem oszczędzać na wyborze twarogu. Najlepiej, by był kupiony prosto z mleczarni. Tylko to gwarantuje kupno najlepszej jakości twarogu.
Sernik to dosyć drogie ciasto do wykonania. Wiele osób pragnie wtedy zaoszczędzić kilka złotych i kusi się na wybór twarogu gotowego, zmielonego już, zamkniętego w wiaderku. Na pewno taki twaróg znasz i ty. Niestety, z prawdziwym twarogiem ma on niewiele wspólnego. Nadaje się on tylko do wykonania ciasta na zimno. Istnieje bowiem znikoma ilość tego typu serków, które mogą oszukać smak prawdziwego twarogu. Tego smaku nie da się podrobić więc nie kombinuj, bo jakość ciasta znacznie spadnie.
Kiedy zdecydujemy się na wybór prawdziwego twarogu prosto z mleczarni- zabierz się do jego mielenia. Najlepszy ser na ciasto powinien być zmielony trzykrotnie, w maszynce o małych oczkach. To dość czasochłonna czynność, ale sprawi, że sernik będzie idealny nie tylko w smaku, ale i w konsystencji. Czego się nie robi dla pysznego serniczka! Taki zabieg spowoduje, że nasz deser będzie idealnie kremowy, żadne grudki nie będą wyczuwalne. O to właśnie chodzi w serniku, jego konsystencja ma być idealnie gładka!
Teraz już wiesz na jaki twaróg powinien paść twój wybór. Wybierz ten z najwyższej półki. Niech nie odstrasza cię cena. Nie często wykonuje się ciasto tego typu, warto choć raz nadszarpnąć budżet i wybrać najlepszy gatunkowo ser.
Idealnie wilgotne, puszyste i serowe ciasto jest zasięgu twoich możliwości. Zabierz się za nie już dziś i spraw przyjemność najbliższym. Nie ma bowiem nic lepszego od smakowania nowych deserów w obecności rodziny i aromatycznej kawy.