Jaka powinna być idealna łyża do lodów?

Szczególnie latem lody to jeden z ulubionych deserów wielu osób. Nie tylko dają ulgę w upalne dni, ale również doskonale smakują. Zawsze najlepsze lody to takie, które zostały wykonane w warunkach domowych. przy wykorzystaniu odpowiedniej maszynki i naturalnych, dobrej jakości składników.

Różnorodność modeli
Zdecydowanie najprostsze (a jednocześnie najtańsze) gałkownice do lodów występują w postaci metalowych łyżek, posiadających nieco zaokrąglone kształty. W przypadku tego rodzaju akcesorii sukces tkwi tak naprawdę w odpowiedni wyprofilowaniu rączki. Dodatkowe wyposażenie łyżki w przynajmniej jeden ostry brzeg umożliwi sprawne nałożenie gałki lodów i umieszczenie jej w pucharku przygotowanym do deseru. Pasjonaci tworzenia lodowych deserów zainteresować się mogą również bardzo profesjonalne gałkownice, niemal identyczne do tych, które spotkać można w licznych lodziarniach. Wyposażone są one w trójkątny, sprężynowy zacisk oraz kształt, dzięki któremu każdorazowo można stworzyć perfekcyjną gałkę lodów.

A może pompka?
Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się gałkownice do lodów w formie pompki o kształcie wydłużonego cylindra. Użytkowanie takiej gałkownicy jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy przekręcić tłok i wbić końcówkę w zmrożoną masę. Wówczas pompka zaczyna się napełniać lodową masą. Jednym przyciskiem można uformować przy jej pomocy idealną gałkę lodów do kawy, rożków czy innego rodzaju deserów.