Jajko to symbol życia, dlatego stanowi nieodłączny element Wielkanocy. Nie sposób wyobrazić sobie śniadania wielkanocnego bez jajek. To one królują w koszyczkach w formie pisanek; na stołach w najróżniejszych odsłonach, są też częstym elementem ozdób każdego domu. Każdy, kto chce zaskoczyć swoich gości, powinien wypróbować przepis na jajka faszerowane i pomidory suszone. To pomysł na szybkie, a do tego efektowne i pożywne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaserwowanie znanej przekąski w takim wydaniu z pewnością zasmakuje współbiesiadnikom.
Jajka faszerowane – przepis
Przygotowanie jajek faszerowanych jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 15 minut, a większość niezbędnych komponentów z pewnością można znaleźć w każdym domu. Składniki potrzebne do przyrządzenia 4 porcji:
- 10 jajek ugotowanych na twardo;
- 1 opakowanie pasty Pastella z suszonymi pomidorami Lisner;
- 5 łyżek nasion owocu granatu;
- rukola i natka pietruszki do dekoracji;
- sól, pieprz do smaku.
Ugotowane na twardo jajka należy obrać, przekroić na pół oraz usunąć żółtka. Do żółtek dodać pastę Pastella z suszonymi pomidorami i wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałą pastę przełożyć łyżeczką do przekrojonych połówek białek, a następnie udekorować nasionami granatu oraz rukolą i pietruszką. Tę kolorową i efektowną przekąskę można je podawać na liściach sałaty.
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Jajka faszerowane i pomidory suszone to nowa odsłona klasycznej potrawy: połączenie tradycyjnej wersji ze smakiem śródziemnomorskim. Ta przekąska z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jajka faszerowane na wielkanoc od Lisnera to propozycja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto również włączyć ją do codziennego jadłospisu, gdyż jest pożywna oraz zawiera mnóstwo składników odżywczych.