Teoretycznie rzecz ujmując, przechowywanie owoców nie należy do zbyt trudnych czynności – nawet, jeśli prowadzi się własną gastronomię. Warto jednak uważać na parę czynników, które mogą znacznie przyspieszyć czas ich rozkładu.
Suche skrzynki na owoce to podstawa!
Owoce najlepiej przechowywać w specjalnych skrzynkach. Oczywiście muszą być one suche. Jeśli tak nie będzie, proces gnicia będzie znacznie szybszy. Warto zwrócić uwagę również na to, że skrzynki na owoce te powinny być umiejscowione w chłodnym otoczeniu, w którym temperatura nie przekracza kilkunastu stopni Celsjusza.
Skrzynki to nie wszystko!
Nawet najlepsze pod względem higienicznym skrzynki nic nie dadzą, jeśli przechowywane w nich owoce będą od razu uszkodzone. Jeśli w skrzynkach na owoce są przechowywane np. jabłka, warto pamiętać o codziennej, wizualnej kontroli ich powierzchni. W przeciwnym razie jeden uszkodzony owoc szybko doprowadzi do gnicia kolejne, co przy prowadzeniu gastronomii jest niewybaczalne.
Podsumowując, owoce są dość „niewdzięcznym” towarem do przechowywania. O ile np banany wytrzymają dość długo o tyle maliny – praktycznie 2 – 3 dni. Dlatego przechowywanie ich w skrzynkach na owoce powinno być stosunkowo krótkie a same owoce konsumowane możliwie szybko (świeże smakują lepiej!).