Musimy wiedzieć, że równie ważną czynnością jak pieczenie ciasta, jest jego studzenie. Wiele osób nie wie, że nie powinniśmy, studząc wypieku kłaść go, na równą powierzchnię, bo niestety powoduje to pocenie się wypieku. Możemy spodziewać się przez to zmian w strukturze ciasta, co powoduje, że już nie prezentuje się tak dobrze, jak tuż po wyjęciu z piekarnika. Możemy jednak zabezpieczyć się przed tą ewentualnością i skorzystać z takich akcesoriów jak kratka do studzenia. Jest to element niezbędny dla osób, które pieką ciasta, ale także sprawdzi się idealnie do bułek, chleba, czy małych ciasteczek.
Kiedy sprawdzi nam się kratka do studzenia ciast?
Kratka, która jest idealna do studzenia wypieków, sprawdzi nam się w przypadku bułek, a nawet małych makaroników, bo rozstaw jest bardzo rzadki. Możemy więc studzić na niej niemalże każdy wypiek, który nie będzie pocił się i wydzielał substancji, które mogą zmienić strukturę wypieku, przez co nie będzie prezentować się aż tak estetycznie. Bardzo ważną czynnością jest więc umiejętne studzenie ciasta, aby ciepło miało możliwość uciekania dołem, co w przypadku kratki jest jak najbardziej możliwe.
Idealna alternatywa do ozdabiania i lukrowania ciast
Osoby, które ozdabiały ciasta i je lukrowały wiedzą, jak jest to trudne zadanie, aby wszystkie brzegi były idealnie równe, a lukier spływał swobodnie na dół, pozostawiając wypiek idealnie polukrowany, jednak równy, bez zmienionej struktury, która nie prezentuje się korzystnie. Kiedy skorzystamy z takich alternatyw, jak kratka do studzenia (sprawdź tutaj), która nie jest idealna wyłącznie do studzenia wypieków, to będziemy mieć rzeczywiście idealny element, który pozwoli nam nie tylko wystudzić wypiek bez obaw o jego pocenie, ale także przede wszystkim polukrować go i ozdobić, bez obawy o to, że lukier nie będzie miał ujścia, co zazwyczaj powoduje, że powierzchnia ciasta staje się nierówna.