Maszynka do makaronu to rewelacyjne urządzenie, które doskonale sprawdzi się w tych domach, gdzie domownicy kochają gotować i przygotowywać różnego rodzaju potrawy. To też idealny prezent dla tych, którzy gotowe produkty żywnościowe omijają szerokim łukiem, a wszystkie elementy potraw przygotowują samodzielnie.
Prosta obsługa
Na rynku znajdziemy dwa rodzaje maszynek do makaronu – oba zobaczysz tutaj. Te najbardziej tradycyjne, czyli maszynki ręczne (napędzane siłą własnych rąk) oraz bardziej nowoczesne, wersje elektryczne. Każdy model poradzi sobie z przygotowaniem makaronu, tak więc wybór danej wersji urządzenia zależy tylko od naszych preferencji.
Obsługa tej elektrycznej wersji maszynki do makaronu jest niezwykle prosta. Cały proces sprowadza się do umieszczenia wszystkich składników na ciasto w misie urządzenia oraz na wybraniu odpowiedniego programu, a później już tylko na wciśnięciu przycisku. Trochę bardziej skomplikowane jest używanie maszynki tradycyjnej, ręcznej. Tu w pierwszej kolejności musi wyrobić ciasto na makron, potem trochę je spłaszczyć, umieścić pomiędzy rolkami wałkownicy i po prostu kręcąc specjalną korbką wałkować ciasto. Tak przygotowane ciasto później się kroi (w tym celu w maszynce montuje się wybrany przez nas wykrojnik, po czym jeszcze raz przepuszcza przez nią ciasto).
Proces powstawania makaronu z wykorzystaniem ręcznej maszynki jest trochę dłuższy i bardziej pracochłonny, jednak makaron smakuje identycznie jak ten, przygotowany w wersji elektrycznej. Tradycjonaliści zapewne wybiorą model ręczny.