Wałek do ciasta z AleDobre to sprzęt, bez którego nie może obejść się nikt, kto samodzielnie przygotowuje posiłki. To dzięki niemu przygotować można pyszne wypieki domowe, a także pierogi czy makarony. Konsumenci posiadają dziś ogromny wybór wałków, które wykonane są z różnego rodzaju materiałów. Jakie są dostępne rodzaje wałków do ciasta i jakie są ich mocne i słabe strony?
Wałki drewniane
Najbardziej tradycyjne są wałki drewniane i takie też są najczęściej wybierane przez kupujących. Ich zaletą jest przede wszystkim ich naturalne pochodzenie, a także niskie ceny, chociaż za dobrzy wykonany drewniany wałek do ciasta trzeba zapłacić więcej. Do wad należy zdecydowanie trudność utrzymania ich w czystości. Z drewna trudniej usunąć zanieczyszczenia i łatwo mnożą się na nim bakterie. Jest ono także porowate, więc bakterie wnikają w głąb wałka i z czasem może stać się on siedliskiem sporej liczby chorobotwórczych drobnoustrojów. Nie da się go myć także w zmywarce. Jeżeli nie jest dobrze zakonserwowany, będzie się on także szybko niszczyć i będzie jeszcze trudniejszy do utrzymania w czystości.
Metal, a może tworzywa sztuczne?
Dobrym rozwiązaniem są wałki stalowe. W przeciwieństwie do tych drewnianych są one łatwe do utrzymania w czystości. Z reguły można je też myć w zmywarce. Najczęściej są one jednak spotykane w lokalach gastronomicznych i niełatwo na nie trafić w zwykłych sklepach. Często odstrasza też ich cena.
Alternatywą dla wałka metalowego mogą być te wykonane z silikonu i innych tworzyw sztucznych. Są one niedrogie, łatwe do utrzymania w czystości i mogą być myte w zmywarce. Istnieją też wałki z tworzyw sztucznych, do których można wlać zimną lub ciepłą wodę. Taka regulacja temperatury wałka ułatwia przygotowywanie różnego rodzaju ciast.
Jak widać, wałki do ciasta, chociaż są wszechobecne i niezwykle proste w budowie, występują w sporej liczbie wariantów. Warto więc przed zakupem rozważyć plusy i minusy poszczególnych ich typów.