Dobry rondel – must have każdej kuchni

Kuchnia to wyjątkowe miejsce w kuchni. To tu bowiem przygotowywane są posiłki oraz celebrowane chwile spędzane w rodzinnym gronie. W związku z tym, każda kuchnia powinna być nie tylko estetyczna, ale również bardzo funkcjonalna. Niewątpliwie na funkcjonalność kuchni wpływa jej wyposażenie, w tym na przykład sprzęt AGD czy garnki. 

Garnki w kuchni

Żadne gotowanie nie obędzie się bez garnków. W szerokiej ofercie sprzedaży dostępne są garnki w różnorodnych wielkościach czy rodzajach materiału, z którego zostały wykonane. W tym bogactwie kształtów i kolorów łatwo się zgubić, warto zatem postawić na sprawdzone rozwiązania. Takim na pewno jest dobry rondel.

Jak wybrać rondel?

Dobry rondel (takie znajdziesz choćby w Ostry-Sklep.pl) to absolutny must have każdego kucharza. Przed jego zakupem zwykle jednak pada pytanie o to jaki wybrać rondel, aby spełnił on wszystkie oczekiwania? Otóż, podczas wyboru rondla warto zwrócić uwagę na kilka jego istotnych cech. Rondel to naczynie, które łączy w sobie cechy oraz zastosowania typowego garnka oraz patelni. Jest on zdecydowanie wyższy od patelni oraz posiada jedną rączkę. W sprzedażny dostępne są produkty o bardzo zróżnicowanej wielkości. W tym przypadku obowiązuje jednak jedna zasada, zgodnie z którą im większa jest średnica naczynia, tym jest ono wyższe. Podczas wyboru idealnego naczynia należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj materiału, z którego został wykonany, grubość dna czy obecność pokrywki w zestawie.       

Rodzaje rondli

W sprzedaży dostępne są rondle wykonane z różnorodnych materiałów, w tym na przykład emaliowane czy żeliwne. Rondle emaliowane są zwykle dość tanie, jednak cechuje je mała wytrzymałość, w tym na przykład tendencja do łuszczenia farby. Rondle żeliwne są droższe lecz bardziej masywne i trwałe. Ponadto, dostępne są rondle ze stali nierdzewnej, ceramiczne czy miedziane.  

Pokrywka w zestawie

Pokrywka z zestawie pozwala na wygodne korzystanie  z naczynia bez konieczności szukania innej alternatywny. Pozwala ona zachowanie czystości w kuchni.      

Grube dno

W przypadku rondla grube dno umożliwia nie tylko równomierne utrzymanie ciepła, ale również jego utrzymanie przez długi czas.

Ochronna powłoka 

Dobrej jakości rondle posiadają ochronną powłokę wykonaną z teflonu, kamienia czy emalii. Poza walorami estetycznymi, ograniczają one ryzyko przypalenia potraw oraz poprawiają komfort gotowania.