Projektowanie wnętrz domów czy mieszkań nie wydaje się zbyt trudne. Zwykle każdy ma swoją, bardziej lub mniej wyrazistą wizję umeblowania każdego pomieszczenia. Jednak zwykle nie zastanawiamy się dokładnie nad wyborem konkretnego rodzaju telewizora, lodówki czy właśnie kuchenki, która przecież stanowi serce domu. Zwykle wtedy pojawia nam się w głowie myśl o indukcji, ale czy to faktycznie dobry wybór?
Skąd wynika cena indukcji?
To co można zauważyć na pierwszy rzut oka to różnica w cenie między indukcją a innymi kuchenkami elektrycznymi. Zwykle za płytę indukcyjną zapłacimy trochę więcej. Dlaczego? Co prawda indukcja od kuchenek elektrycznych z pozoru nie różni się, zwłaszcza wyglądem. Jednak rozrachunek wad i zalet pokaże, dlaczego musimy zapłacić więcej.
Wady i zalety płyt indukcyjnych
Kuchenka z płytkami indukcyjnymi wyglądem przypomina kuchenkę elektryczną. Jednak podstawową różnicą jest energooszczędność. Z czego ona wynika? Zamiast podgrzewać fragment płyty, który następnie podgrzeje naczynie, indukcja wykorzystuje pole magnetyczne, dzięki czemu możemy podgrzać naczynie bez grzania płyty. Z tego wynika również większe bezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli chodzi o oparzenia. Do tego możemy dodać skrócony czas gotowania, dzięki szybszemu podgrzewaniu naczynia oraz łatwiejsze czyszczenie – nic, co spadnie na płytę, nie przypali się. Wady? Utrudnieniem mogą być specjalne naczynia do indukcji. Jednak obecnie dostaniemy je w każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi, a nawet cena nie odbiega od ceny zwykłych garnków czy patelni.
Indukcja może wydawać się niepotrzebna, zwłaszcza, że jest droższa niż zwykłe kuchenki. Jednak przy zmniejszonych rachunkach za prąd, dość szybko ta różnica się wyrówna. Poza tym jest to idealna kuchenka dla każdego, kto ma dzieci. Możemy być wtedy pewni, że gdy dotkną płyty, na pewno się nie poparzą.