Ostatnio gigantyczną popularność zyskuje przyprawa zwana czubrycą. Czego warto się o niej dowiedzieć? Jakie są jej rodzaje i do jakich potraw rzeczywiście warto jest ją dodawać?
Mieszanka składników
Generalnie, czubryca z reguły występuje jako mieszanka bardzo wielu składników, między innymi różnych ziół. Chodzi tutaj konkretnie o zieloną i czerwoną czubrycę. W przypadku zielonej, głównymi składnikami oprócz obowiązkowo obecnego wysuszonego cząbru górskiego, są również pietruszka, tymianek, lubczyk i koperek. Potrzebna jest również przynajmniej odrobina zielonej papryki. Jeśli zaś chodzi o czerwoną odmianę czubrycy, to przede wszystkim składa się ona z czerwonej papryki oraz pomidorów suszonych.
Warto mieć jednak na uwadze, że czubryca – www.aledobre.pl/2043,Czubryca_zielona_duze_opakowanie_100_g_Manufaktura_Smaku.html może występować także w całkowicie czystej postaci. W takiej sytuacji nie posiada ona żadnych dodatków, jedynym składnikiem jest wysuszony cząber górski. Zioło to nie występuje w Polsce, jednak często spotykany jest blisko spokrewniony z cząbrem górskim cząber ogrodowy.
Czubryca – kiedy ją stosować?
Wydaje się, że przeznaczenie czubrycy jest zależne przede wszystkim od jej rodzaju. Jeśli chodzi o czerwoną odmianę oraz o czystą czubrycę, najlepiej sprawdza się jako dodatek do potraw o nieco intensywniejszym smaku. Nie można dodać jej do delikatnych potraw, gdyż przyćmi ich smak. Najlepiej pasuje do ostrych gulaszy, jak również do bigosu.
Zielona czubryca natomiast jest generalnie dosyć delikatną przyprawą. Stąd też bardzo dobrze smakuje w połączeniu z rybami. Ponadto, sprawdza się także świetnie jako dodatek do różnego rodzaju sałatek warzywnych.