Rozpoczynając nowy biznes, firmy cateringowe muszą wziąć pod uwagę wszystkie aspekty związane z tworzeniem komercyjnej kuchni. Niezależnie od ograniczeń przestrzennych i budżetowych, istnieją lodówki i zamrażarki, które pasują do każdej przestrzeni i służą każdemu celowi.
Co należy rozważyć przed zakupem chłodziarki gastronomicznej?
Zanim zaczniesz szukać swojej nowej chłodziarki, upewnij się, że wiesz, czego potrzebujesz. Nie ryzykuj wybierania urządzenia, które nie sprawdzi się w Twojej firmie, i stwórz listę wymagań przed zakupem. Pojemność – upewnij się, że lodówka ma wystarczająco dużo miejsca na to, czego potrzebujesz dla najbardziej ruchliwej usługi. Jeśli kupisz zbyt małą, będziesz marnować jedzenie, ale jeśli kupisz zbyt dużą, będziesz marnować cenne miejsce w kuchni. Rozmiar – upewnij się, że Twoja nowa lodówka zmieści się w przestrzeni, którą dysponujesz, a także będzie w stanie zmieścić się przez drzwi Twojej restauracji w momencie dostawy. Ustawienie – ustawienie lodówki musi mieć sens, z wystarczającą ilością miejsca na otwieranie szuflad i drzwi. Weź pod uwagę przepływ w Twojej kuchni i sposób, w jaki będzie ona używana. Klasa klimatyczna – jest to najwyższa temperatura otoczenia, w jakiej lodówka może efektywnie pracować. Prawdopodobnie będziesz potrzebował klasy 4 lub 5. Wydajność – jeśli lodówka jest bardziej wydajna, będzie tańsza w eksploatacji.
Wybór pomiędzy rodzajami drzwi
Najważniejszym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, analizując różne rodzaje drzwi, jest przepływ ruchu w otoczeniu i szerokość przejść w kuchni. Można łatwo przeszkadzać ludziom i tworzyć zatory z niektórymi drzwiami, jeśli lokalizacja nie jest odpowiednio uwzględniona. Poniżej znajdziesz krótką dyskusję na temat trzech różnych typów drzwi. Drzwi wahadłowe. Urządzenia z tą opcją mają zazwyczaj funkcję, która ułatwia załadunek i rozładunek zapasów. Jednakże, jeśli Twoja kuchnia jest mała, może to naprawdę utrudnić przepływ ruchu. Drzwi połówkowe. Podobnie jak drzwi wahadłowe, drzwi połówkowe również mogą łatwo zablokować przepływ ruchu w kuchni, ale ponieważ są one podzielone na dwie części, można otworzyć jedną część na raz. Pozwala to na oszczędzanie energii i utrzymanie stałej temperatury wewnątrz pomieszczenia.