Suszenie jako metoda konserwacji żywności znana jest ludziom od dawnych czasów. Kiedyś wykorzystywali oni do tego jedynie energię słoneczną, teraz mają do dyspozycji wygodne suszarki do żywności o niewielkich rozmiarach.
Zdrowe suszenie
Suszenie jest jedną z najzdrowszych metod konserwacji żywności, bowiem w żaden sposób nie pozbawia jej wartości odżywczych i pozwala na jej przechowywanie w szczelnym pojemniku przez bardzo długi czas. polega na odparowaniu z produktu cząstek wody, co nie dopuszcza do jego psucia się.
Jak suszyć warzywa i owoce?
Warto zwrócić uwagę na grubość krojonych plastrów. Zbyt grube mogą nie dosuszyć się w środku, a za cienkie mają tendencję do przypalania się. Nie wszystkie warzywa i owoce należy obierać, niektóre z nich mogą być suszone ze skórką. W przypadku krojenia ich w kostkę, nie może być ona zbyt mała, bo przy suszeniu zmniejszy swoją objętość i może spadać w oczka suszarki.
Zdrowa przekąska
Suszone plastry bananów, jabłek czy gruszek mogą być świetną przekąską zastępującą tradycyjne i niezdrowe chipsy. Posiadają one wiele błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i proces odchudzania. Ich smak można wzbogacić miodem, cynamonem lub sokiem cytrynowym.