Moździerz kuchenny to narzędzie, które powinno znaleźć się w każdym domu. Co ciekawe, przydaje się ono nie tylko przy przygotowywaniu różnego rodzaju posiłków, ale także chociażby przy tworzeniu domowych kosmetyków. Warto jednak podkreślić, że nadal wiele gospodyń domowych zastanawia się nad tym, jak wybrać moździerz kuchenny. Dla wielu osób może być to proste zadanie, ale wbrew pozorom wcale takie nie jest. Z tego artykułu można dowiedzieć się, na co zwrócić szczególną uwagę przy dokonywaniu zakupu takiego sprzętu.
Co jest najistotniejsze?
Zarówno dla profesjonalnych kucharzy, jak i dla amatorów gotowania najważniejszy jest sam rodzaj takiego narzędzia. Wiele lat temu można było posługiwać się tylko jednym z nich – drewnianym. Dziś jest zupełnie inaczej i można liczyć na naprawdę szeroki pod tym względem wybór. Oczywiście nadal niesłychanie mocno ceniony bywa moździerz drewniany. Dzieje się tak chociażby dzięki jego atrakcyjnemu wyglądowi, ale także dosyć niskiej cenie. Warto jednak podkreślić, że ogromnym minusem jest szybkie pochłanianie zapachów rozcieranych przypraw i ziół. To zdecydowanie czyni go dużo gorszym od pozostałych rodzajów. Inna propozycja to moździerz kamienny o stosunkowo dużej wadze. Trzeba podkreślić, że charakteryzuje się solidnym wykonaniem i doskonale sprawuje się w kuchni, gdyż jest w stanie rozdrobnić każdy produkt. Stosunkowo dużą popularnością cieszy się także moździerz ceramiczny głównie ze względu na atrakcyjną cenę. Jego duża wada to możliwość ewentualnych pęknięć. Warto jednak podkreślić, że model ten bardzo często jest dostępny w różnych kolorach i charakteryzuje się ciekawymi wzorami.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Nie mniej ważną kwestią są dobrze wydrążone ścianki oraz stabilna podstawa. Takie aspekty w ogromnym stopniu przekładają się później na praktyczne zastosowanie wcześniej wspomnianego produktu. Co więcej, niesłychanie ważny jest także sam tłuczek. Musi być on przede wszystkim dobrze wyważony i odpowiednio zaokrąglony. Warto zwrócić uwagę również na rączkę, która powinna zostać odpowiednio wyprofilowana.