Dlaczego warto używać świeżo mielonego pieprzu? Taki dodatek zdecydowanie podnosi walory smakowe potrawy. Gotowy pieprz mielony w torebkach znacznie szybciej wietrzeje i nie można cieszyć się pełnią smaku tej popularnej i od wieków stosowanej przyprawy. Dlatego warto mielić go na bieżąco. Jak wybrać młynek do pieprzu?
Dwa sposoby mielenia – ręcznie i elektrycznie
W sklepach dostępne są dwa podstawowe warianty młynków do pieprzu. Rozróżnienie polega na tym jak zasilane jest urządzenie. Największą część stanowią młynki, które mielą dzięki sile naszych rąk. Zazwyczaj trzeba przekręcić kilkakrotnie urządzenie, aby znajdujący się w środku mechanizm uwolnił przemieloną, aromatyczną przyprawę. Innym wariantem są młynki elektryczne, które precyzyjnie mielą pod wpływem naszego dotyku lub po przyciśnięciu właściwego guzika. Niektóre są nawet wyposażone w specjalną diodę, która ma za zadanie podświetlać, ile zmieliliśmy pieprzu. Te drugie są na pewno droższe, ależ i wygodniejsze. Przypadną do gustu tym, dla których ręczne kręcenie może sprawiać kłopot.
Z jakiego materiału i o jakim kształcie
Jeśli porównamy oferty z wielu sklepów, to okaże się, że młynki mogą mieć naprawdę wyjątkowe kształty. Niektóre są podłużne inne nieco mniejsze i okrągłe, ale zdarzają się również dużo bardziej ekstrawaganckie. Przede wszystkim musimy również zdecydować, z jakiego materiału ma być wykonany. Drewno, metal, szkło, akryl – to najpopularniejsze materiały do produkcji młynków. Warto wziąć pod uwagę styl naszej kuchni i wybrać wariant, który najbardziej będzie do niej pasował. Można kierować się również designem pozostałych kuchennych akcesoriów.
Mielimy na drobno i grubo
Jeśli zastanawiamy się jeszcze jak wybierać młynki do pieprzu, to warto także wziąć po uwagę to, w jaki sposób mieli on ziarna. Niektóre urządzenia posiadają specjalną regulację, która umożliwia ustawienie grubości zmielonego pieprzu. Jeśli ktoś nie przepada za większymi ziarnami, to lepiej zdecydować się na bardziej precyzyjny młynek lub wybrać ten z regulacją.