Bemary gastronomiczne cieszą się zasłużoną sławą i popularnością. Są praktyczne i łatwe w obsłudze. Mają wiele zastosowań i zdecydowanie mogą ułatwić pracę w gastronomii. Komu mogą się przydać?
Firmy cateringowe
Bemar gastronomiczny powinien być na wyposażeniu każdej firmy cateringowej. Trudno wyobrazić sobie podawanie dań z dala od restauracyjnej kuchni bez użycia tego wyjątkowego urządzenia. Trzeba też pamiętać, że firmy cateringowe często podają swoje dania w plenerze. Tam właśnie bemary gastronomiczne są najprostszym i najłatwiejszym do zastosowania rozwiązaniem, które umożliwia serwowanie ciepłych posiłków.
Restauratorzy
Nawet w eleganckich restauracjach mogą przydać się bemary. Dzięki nim wyraźnie skróci się czas podawania dań, a to jest ważne nawet w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami. Urządzenie, które skutecznie utrzymuje temperaturę włożonych do niego dań, pozwoli też na zmniejszenie liczby pracowników potrzebnych do pracy na jednej zmianie, a to z kolei sprawi, że w kuchni będzie mniej tłoczno.
Hotelowe kuchnie
Hotele najczęściej oferują swoim gościom śniadania typu szwedzki stół. Są one dostępne przez kilka godzin każdego ranka. Wśród oferowanych dań są też takie na ciepło. Trudno wyobrazić sobie kucharzy, którzy cały poranek spędzają na smażeniu jajecznicy, której nikt nie zamawia. Dlatego właśnie potrawy można przygotować wcześniej i umieścić je w bemarze. Goście nakładają sobie to, na co mają ochotę, a kucharz może przygotowywać kolejną porcję jajecznicy lub innych dań, dopiero gdy te w bemarze będą się już kończyły. Dzięki temu wszyscy goście będą mogli cieszyć się ciepłym posiłkiem. Źródło: https://gastronet24.pl/13051-bemary.