Tarka do warzyw jest jednym z najprostszych, a z drugiej strony jednym z najpotrzebniejszych dodatków w każdej kuchni. Dzięki możliwości szybkiego starcia lub pokrojenia warzyw jest to nieoceniony przyrząd każdego kucharza. Jak się jednak okazuje, na rynku znaleźć można nie jeden, nie dwa, lecz aż trzy różne rodzaje tarek do warzyw – https://ostry-sklep.pl/tarki-do-warzyw-4757 Warto więc poznać ich właściwości, aby dowiedzieć się, jak wybrać tarkę do warzyw pod kątem swoich potrzeb i oczekiwań.
Tarka czteroboczna
Najbardziej klasycznym modelem tarki jest oczywiście wersja czteroboczna. Na każdej ze ścianek znajdują się różnej wielkości oczka z ostrzami, które umożliwiają bardzo skuteczne, a także bardzo wygodne pokrojenie różnej wielkości warzyw. Co więcej, taka tarka z powodzeniem może być wykorzystywana również do serów. Daje możliwość ścierania wszystkiego na różne wielkości, więc łatwo jest osiągnąć odpowiedni efekt potrawy.
Jeśli kogoś interesuje właśnie taki model tarki, koniecznie trzeba wybrać tę wersję, która będzie wyposażona w specjalne gumowe wykończenia, dzięki czemu nie będzie się ślizgała po blacie oraz w dłoni, podczas jej używania.
Płaska tarka
Innego typu bardzo często spotykanym modelem tarki jest wersja płaska, czyli taka, która posiada kształt po prostu kartki papieru. Oczka w tym wypadku obecne są tylko z jednej strony, więc siłą rzeczy możliwe jest ścieranie warzyw tylko w jednej wielkości. Pomimo jednak tej niedogodności, jest to model tarki, który uważany jest za zdecydowanie najwygodniejszy, ponieważ po umieszczeniu je np. w misce, można bezpośrednio do niej ścierać warzywa, trzymając tarkę po prostu za uchwyt jedną dłonią.
Tarka obrotowa
Największą bolączką obu poprzednich modeli tarek jest wysokie ryzyko zranienia się w palce podczas ich używania. Żeby ryzyko to zminimalizować, producenci wpadli na pomysł tarki obrotowej. Jest to model w kształcie walca, którego ostrza są wewnątrz. Po umieszczeniu w takiej tarce warzywa oraz zakręceniu specjalnym uchwytem następuje automatyczne pokrojenie i ścieranie warzywa. Jest to więc rozwiązanie bardzo wygodne, a co najważniejsze bezpieczne.