Quinoa to pseudozboże z Ameryki Południowej, które cieszy się w Europie coraz większą popularnością. Ziarna komosy ryżowej są bogate w wiele ważnych i potrzebnych składników odżywczych, a regularne spożywanie „złotego zboża Inków” niesie ze sobą wiele długotrwałych korzyści. Poznaj właściwości tej niezwykłej rośliny!
Pełnowartościowe białko
Quinoa jest przede wszystkim doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Roślina ta jest jedną z niewielu, które zawierają wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy egzogenne. Aminokwasy egzogenne to takie, które nie są syntezowane w ciele człowieka i muszą zostać dostarczone wraz z pokarmem. Ryż peruwiański jest więc świetnym dodatkiem do każdej diety.
Witaminy i minerały
Komosa ryżowa posiada również wiele witamin i minerałów, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W ryżu peruwiańskim zawarta jest między innymi tiamina, ryboflawina, niacyna, a także kwas foliowy oraz witaminy B6, A oraz E. Do zawartych w komosie minerałów należy natomiast magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk oraz sód.
Saponiny i flawonoidy
Wyjątkowa roślina jest również źródłem rzadkich saponin oraz flawonoidów, czyli substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym, a także antyoksydacyjnym. Regularne spożycie komosy ryżowej wspiera więc układ odpornościowy, jednocześnie ograniczając ryzyko rozwoju nowotworu.