Prasy wykorzystywane do tłoczenia oleju, to niewielkie urządzenia (do zastosowań domowych – małej mocy), które charakteryzują się szeregiem ważnych cech i parametrów. Jakie to cechy?
Moc znamionowa
Z reguły moc domowych, a więc stosunkowo niewielkich pras nie przekracza 200 W. Wystarczy to najzupełniej w domowym zapotrzebowaniu kuchni na olej. Prasy o większej mocy grożą podniesieniem temperatury oleju, co zresztą będzie miało niekorzystny wpływ na jego skład.
Wydajność
Przyjęło się, że dobra prasa do tłoczenia oleju powinna charakteryzować się wydajnością na poziomie 80 procent. Oczywiście im więcej tym lepiej, jednak należy pamiętać, że wyższa skuteczność maszyny będzie przedkładać się na wyższe zużycie mocy a co za tym idzie – wzrost temperatury wypływającego oleju.
Wyłącznik
Nie chodzi tu o zwykły wyłącznik, lecz o czujnik, który pozwala na wyłączenie tłoczni po przekroczeniu odpowiedniej temperatury granicznej. Z reguły jest to około 40 stopni Celsjusza. Większość domowych tłoczni po osiągnięciu tejże temperatury po prostu się wyłącza, by ostudzić obudowę i zawarte w jej wnętrzu mechanizmy.
Dobrej jakości prasy do tłoczenia oleju nie powinny ważyć więcej niż 10 kilogramów i powinny charakteryzować się dość dużą wydajnością, sięgającą kilku kilogramów nasion na godzinę.