Zakup porządnego termosu do przechowywania obiadu to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby prawidłowo z niego korzystać. Aby nowy termos obiadowy służył nam sprawnie przez wiele długich lat użytkowania pamiętać należy również o jego systematycznym czyszczeniu, co wbrew pozorom wcale nie jest prostym zadaniem.
Jak korzystać z termosu?
Aby termos obiadowy na długo utrzymał temperaturę należy oczywiście odpowiednio go przygotować. W pierwszej kolejności pamiętać należy o tym, aby dobrze wygrzać termos przed jego użyciem. Aby tego dokonać wystarczy wlać do środka wrzątek i pozostawić go na około 4 minuty. Po wylaniu wody, można oczywiście wlać do niego właściwy posiłek. Zaleca się, aby wlane jedzenie było jak najbardziej gorące. Nie można czekać do momentu, aż żywność nieco przestygnie. Każde otwarcie termosu będzie stopniowo wychładzać posiłek.
Jak wyczyścić termos?
Czyszczenie termosu obiadowego jest zdecydowanie łatwiejszym zadaniem niż czyszczenie termosu na herbatę lub kawę. Ze względu na większy otwór praca jest znacząco ułatwiona. Problem może pojawić się dopiero przy odkamienianiu. Warto od czasu do czasu skorzystać z pomocy sody oczyszczonej. Jedną łyżeczkę sody można wlać do termosu i zalać wrzątkiem. Po około 2 godzinach wystarczy przepłukać termos wodą. Jest to w chwili obecnej najprostsza i najskuteczniejsza metoda nie tylko na umycie termosu, ale również na jego odkażenie. Przy większym zabrudzeniu przydać może się również kwasek cytrynowy. Warto inwestować w termosy z systemem wentylacji, dzięki któremu można pozbyć się zapachu.