Od dawien dawna dietetycy odradzają spożywanie smażonych potraw, argumentując to niekorzystnym wpływem takiego jedzenia na układ trawienny, a także na ogromną kaloryczność takich potraw. Z tego powodu powstały patelnie teflonowe, które umożliwiają smażenie potraw bez tłuszczu. Jak się jednak okazuje, również teflon nie jest zbyt przyjaznym dla zdrowia materiałem, dlatego też poleca się zamiast takich patelni wybrać wersje ceramiczne, dostępne tutaj. Jednak dlaczego?
Dlaczego rozstajemy się z teflonem?
Choć sam w sobie teflon nie ma negatywnego działania na zdrowie i ciało, ponieważ jakiekolwiek niekorzystne substancje mogą się z niego wydzielać dopiero przy około 400 stopniach, a smażenie odbywa się w nieco powyżej 300, to jednak bardzo dyskusyjny jest wpływ na środowisko procesów produkcji patelni z teflonem. Wytwarzanie telefonu jest szkodliwe nie tylko dla pracowników pracujących przy produkcji takich patelni, lecz także dla atmosfery.
Zalety patelni ceramicznej
Z tego też powodu powstały patelnie ceramiczne, które charakteryzują się całkowicie bezpiecznym procesem produkcji, lecz także znacznie lepszymi właściwościami użytkowymi.
Patelnie tego typu tak samo, jak w przypadku teflonu nie wymagają tłuszczu do smażenia, więc są bardzo zdrowe. Mają znacznie większy zakres temperatury, a także są niezwykle proste w myciu.
Palenia ceramiczne jest niezwykle wygodna podczas używania. Bardzo długo trzyma ciepło, dzięki czemu smażenie na niej jest po pierwsze łatwiejsze, a po drugie oszczędniejsze. Oczywiście powłoka ceramiczna w żadnym stopniu nie wpływa negatywnie na smak potraw.