Tortownica to podstawowe narzędzie niezbędne w przypadku wypieku ciast i tortów, jakie w kuchni ma raczej każdy z nas. W zależności od wielkości znajdziemy tortownice małe i duże, wysokie i niskie, a także te, wykonane z różnych materiałów. Kiedyś prym wiodły klasyczne, metalowe tortownice, dziś trochę się już to zmieniło.
https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-82,Tortownice/
Tortownica metalowa- zalety i wady
Tortownica metalowa to najtańsza wersja tego rodzaju formy. Z tego tez względu typowa tortownica blaszana jest jedną z najczęściej wybieranych typów form. Ich ogromna zaleta jest to, że są tanie, łatwo dostępne i niezwykle lekkie. Ponadto występują w wielu różnych kształtach i rozmiarach. Jednak formy tego typu mają też sporo wad. Po pierwsze bardzo łatwo ulegają wszelkiego rodzaju wgnieceniom, a dodatkowo są podatne na rdzewienie. Kiedy dokładnie jej nie wysuszymy, już po kilku dniach możemy znaleźć na niej kropki rdzy. Nie jest to zbyt zdrowe. Co więcej, ciasto pieczone w takiej tortownicy może też przywrzeć do blachy, dlatego też przed wylaniem masy zawsze należy ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą. Ma to szczególne znaczenie w przypadku przygotowywania wypieków z owocami. Ich kwaśny odczyn (sok) może reagować z powłoką blachy.
Dosyć popularne są tortownice metalowe pokryte specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Jednak za takie dodatkowe rozwiązanie musimy więcej zapłacić. To czy tortownica metalowa sprawdzi się w naszej kuchni, w dużej mierze może zależeć też od rodzaju piekarnika. Jeżeli zauważymy, że w trakcie pieczenia ciasto przywiera np. tylko z jednej strony do blachy, może to świadczyć o tym, że nasz piekarnik nierówno grzeje. Nie będzie to więc winą blachy, a sprzętu i niestety nie unikniemy tego problemu podczas przygotowywania kolejnych wypieków.