Kompletując wyposażenie kuchni z pewnością natrafimy na problem wyboru materiału z jakiego ma być wykonana użytkowana przez nas deska do krojenia. Zdecydowanie najpopularniejsze są deski wykonane z drewna. Charakteryzują się one dużą wytrzymałością i trwałością, jednak wymagają jednocześnie troskliwego traktowania i odpowiedniego konserwowania. Czy na rynku istnieje deska, która jest tak trwała, jak model drewniany, a jednocześnie nie wymaga tak dużo opieki?
Deska samoobsługowa
Duża kuchenna deska bambusowa choć zewnętrznie wygląda do złudzenia tak samo jak drewniana, wykonana jest z niezwykle mocno sprasowanej trawy. Bardzo ważnym szczegółem jest to, że jest ona ułożona w poprzek, co sprawia, że jest ona znacznie bardziej odporna na nasiąkanie płynami niż deska drewniana, a także nie wymaga do produkcji zastosowania kleju, co zauważalnie podnosi jej wartość zdrowotną.
Deska bambusowa nie wymaga konserwowania, a także szczególnie szczegółowego czyszczenia. W większości przypadków wystarczy ją zwyczajnie opłukać wodą i przetrzeć suchą szmatką.
Decydując się na zakup deski bambusowej warto również zauważyć wartości ekologiczne tego rozwiązania. Drewno jest znacznie wolniej rosnącym materiałem, dlatego każda jego ilość jest na wagę złota.