Dlaczego warto mieć w swojej kuchni patelnię żeliwną?

czarna żeliwna patelnia

Pewne kuchenne garnki i akcesoria przydają się bardziej niż inne. Niektóre rzeczy po prostu trzeba mieć, żeby szybciej przyrządzać posiłki dla swojej rodziny. Tak jest na przykład z patelnią żeliwną – kliknij i obejrzyj przykłady tego typu patelni. Chociaż taka patelnia kosztuje zwykle więcej niż na przykład patelnia teflonowa, jest praktycznie niezniszczalna i może być w kuchni przez wiele lat. Zatem inwestuje się raz, aby potem móc korzystać naprawdę długo.

Patelnia żeliwna – dlaczego warto mieć ją w kuchni

Największym plusem posiadania patelni żeliwnej jest to, że można na niej przygotowywać potrawy w bardzo wysokich temperaturach. Patelnia żeliwna rozgrzewa się jak żadna inna, dlatego można znacznie skrócić proces pieczenia czy duszenia potraw, które się na niej przygotowuje. To zaś pozwala na zachowanie na przykład większej ilości soków w mięsie. Dzięki temu potrawy mięsne są smaczniejsze, mają w sobie więcej aromatu.

Patelnia z odkręcaną rączką

Najlepiej jest zainwestować w patelnię, która ma odkręcaną rączkę. Dzięki temu będzie można ją zdjąć i patelnię wstawić do piekarnika. W ten sposób trzeba postępować z niektórymi daniami – najpierw przygotowuje się je na płycie indukcyjnej, a później zapieka w piekarniku. Na patelni żeliwnej można też na przykład przygotowywać różnego rodzaju ciasta oraz desery, takie jak na przykład naleśniki zapiekane albo odwracane tarty.