Pomimo tego, że herbata jest napojem znanym od długich lat, to zdaje się wydawać, że polscy konsumenci dopiero w ostatnich kilku latach odkryli jej różnorodność. Na co zwrócić uwagę decydując się na wprowadzenie herbaty do naszego menu? Czy dobra restauracja powinna mieć w swojej ofercie różne rodzaje herbat czy wystarczy zwykła, czarna herbata ewentualnie z dodatkiem cytryny?
To szansa dla lokalu!
Już na samym początku warto wyraźnie wskazać, że powinniśmy podążać w kierunku wskazywanym przez konsumentów oraz klientów. Jeżeli tylko zauważymy, że klienci pytają lub rozglądają się za różnymi rodzajami herbat, to warto wyjść im naprzeciw i wprowadzić do oferty różnorodne herbaty. Należy mieć na względzie jednak ich jakość.
Herbaty richmont
Jednymi z najpopularniejszych w gastronomii, do niedawna serwowanymi tylko w najlepszych hotelach oraz restauracjach były herbaty richmont. Są one obecnie dostępne niemal w każdym sklepie z produktami dla gastronomii, a zarazem coraz większa liczba hurtowni gastronomicznych ma je w swojej ofercie.
Podsumowując, herbata jest jednym z podstawowych napojów, który pasuje niemal do wszystkiego – począwszy od śniadania, podwieczorku, a skończywszy na kolacji. Warto mieć ją w swojej ofercie.