Chyba nie ma nic lepszego i bardziej zdrowego od świeżo wyciśniętego soku z warzyw i owoców. Aby przygotować smaczny napój i nie utracić jego składników odżywczych, warto najpierw zainwestować w wyciskarkę do soków. Jakie są najlepsze urządzenia tego rodzaju? Co warto o nich wiedzieć?
Na początku warto wiedzieć przede wszystkim, że wyciskarki do soków to nie to samo co sokowirówki czy sokowniki. Sokowirówka tnie owoce i warzywa na bardzo drobne kawałki. Działa szybko, ale wadą jest wysoka temperatura urządzenia, co źle wpływa na jakość produkowanego soku. Poza tym następuje szatkowanie owoców. Tymczasem wyciskarka do soków miażdży i tłoczy składniki, co pozwala na uzyskanie wysokiej jakości soku. Proces produkcji trwa jednak znacznie dłużej niż w przypadku sokowirówki. Niestety niektóre wyciskarki bywają też mniej wytrzymałe od sokowirówek.
Obecnie za najlepsze na rynku uważa się wyciskarki dwuślimakowe. Niestety nie są one jednocześnie najtańsze. z drugiej strony taka inwestycja opłaca się w perspektywie długoterminowej. Podczas wyboru odpowiedniego urządzenia niezwykle ważna jest jego moc. Oczywiście im jest ona większa, tym wyciskarka silniejsza i jest w stanie sobie poradzić nawet z twardymi owocami i warzywami. Poza tym warto postawić na model, który posiada funkcję niekapka, a więc ma zabezpieczenie przed wypływaniem soku prosto na blat. Warto stawiać na modele kompaktowe i nowoczesne jak wyciskarka marki Kuvings c9500.