Dobra, solidna patelnia wok pozwala przygotowywać pyszne dania kuchni azjatyckiej. Za pomocą tego naczynia przyrządza się je szybko i sprawnie, a także prosto. Na rynku znajduje się spory wybór patelni wok, wykonanych z różnych tworzyw i w zróżnicowanych cenach, sięgających nawet do kilkuset złotych. Dobry wok zaś można kupić już za kilkadziesiąt.
Jaki wok będzie najlepszy?
W sprzedaży można znaleźć woki:
-żeliwne
-węglowe
– z powierzchnią teflonową
-ceramiczne
Znawcy tematu polecają stosunkowo lekkie i niedrogie sprzęty ze stali węglowej, takie jakich używają Azjaci. Do używania ich każdego rodzaju najlepszy jest prawdziwy ogień, jednak materiał węglowy sprawdzi się także na indukcji. Na kuchenkę indukcyjną nadają się także urządzenia ceramiczne. Najlepsze dania będą wychodziły z woka na gazie czy piecu, trzeba jednak pamiętać, że naczynie już po pierwszym użyciu się przypala, jednakże taki jest urok woka z tego materiału. Sprzęt powinien być odpowiednio głęboki, by ułatwić mieszanie, ale jednocześnie posiadać dość duże płaskie dno, by zachować stabilność. To ważne zwłaszcza przy przygotowywaniu potraw na głębokim tłuszczu.
Osoby rozpoczynające przygodę z wokiem mogą sięgnąć po ten pokryty teflonem. Dobrze się go czyści i spełnia swoją funkcję. Należy jednak pamiętać, by używać razem z nim tylko sztućców i szpatułek silikonowych bądź drewnianych, podobnie jak w przypadku tradycyjnych patelni teflonowych.