Domowe ciasta smakują najlepiej, jednak aby je przygotować trzeba posiadać w domu odpowiednie formy do pieczenia.
Od wielu lat najpopularniejsze i najtańsze są klasyczne formy do pieczenia aluminiowe. Doskonale przepuszczają ciepło, a więc ciasto się w nich szybko piecze. Z drugiej strony dość szybko się zużywają i rysują. Poza tym często ciężko jest je umyć. Nie nadają się do mycia w zmywarkach.
Formy ze szkła żaroodpornego służą przede wszystkim do przygotowywania mięsa i zapiekanek, ale cukiernicy coraz częściej wykorzystują je również do pieczenia ciast. Szczególnie dobrze takie formy nadają się do pieczenia ciast mokrych np. szarlotki czy sernika. Są łatwe do czyszczenia. Podobne właściwości mają foremki ceramiczne.
W ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się foremki silikonowe. Silikon dobrze przepuszcza ciepło i nie wchodzi w reakcje chemiczne ze składnikami ciasta. To materiał w 100% bezpieczny, podobnie jak szkło. Jest przy tym odporny na szok termiczny. W foremkach silikonowych można także mrozić ciasto. Oprócz tego silikon szybko stygnie i łatwo się go myje. Potrawy do niego nie przywierają, a sama foremka silikonowa nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Można ją nawet zwinąć w rulon.