Użyteczna wałkowarka

Wałkownica stosowana do ciasta jest bardzo popularna na gastronomicznym rynku. Dzięki niej można szybko i sprawnie otrzymać placki o jednakowej grubości i wielkości. Dodatkowo wałkownice elektryczne są bardziej efektywne niż może się wydawać.

Czy zakup wałkownicy się opłaca?

Wałkownica do ciasta znacznie usprawnia pracę. Samodzielne wałkowanie ciasta, i to w dużej ilości, zajmuje sporo czasu. Tym samym więc nie jest to efektywna praca. A w gastronomii stawia się przede wszystkim na efektywność. Wałkownice zapewniają zdecydowanie szybsze tempo pracy. Wkłada się w to znacznie mniejszy wysiłek. Tym samym więc można wyprodukować zdecydowanie więcej placków ciasta określonej grubości. Zapewnia to przede wszystkim regulacja grubości i szerokości pracy wałków w danym momencie. Można więc jednocześnie wsadzić nawet 700 gramów ciasta i rozwałkować je na szerokość do 40 centymetrów. Oznacza to, że szybko i sprawnie można rozwałkować placek na pizzę w rozmiarze XXL.

Dostępne parametry

Każdy sprzęt posiada swoje parametry oraz cechy samej konstrukcji. Na co przede wszystkim powinno się zwrócić uwagę? Oto kilka podstawowych aspektów:

Moc wałkownicy – ma się tutaj najczęściej na myśli moc silnika danego urządzenia. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku wałkownic elektrycznych. Modele posiadające wyższą moc silnika zazwyczaj są zdecydowanie bardziej efektywne. Pobierają przy tym więcej energii elektrycznej.

Materiały – każdorazowo żywotność sprzętu ma zwiększać komfort pracy z nim. Tym samym więc sprzęt wykonany z wysokiej jakości materiałów będzie się lepiej sprawdzał. W przypadku wałkownic najczęściej ma się do czynienia ze stalą nierdzewną. Jest to materiał który z łatwością można utrzymywać w czystości. Jest on bezpieczny dla zdrowia. Świetnie się sprawdza, jeżeli chodzi o techniczny aspekt działania, ponieważ nie przywiera do niego ciasto.

Samodzielne uruchamianie przez dotyk – jest to rozwiązanie dzięki któremu wałkownica włącza się w momencie ułożenia na nim ciasta. Opcja ta jest bardzo praktyczna. Dodatkowo wpływa na energooszczędność działania maszyny. Jest to rozwiązanie, które stosuje się w momencie, kiedy w danym miejscu jest wzmożony ruch. 

Masa ciasta – jest to parametr, który ma duże znaczenie jeżeli chodzi o wydajność danego sprzętu. Dzięki niemu można określić, ile ciasta maksymalnie można wsadzić do wałkownicy.

Szerokość ciasta – dzięki tej funkcji można regulować wielkość otrzymanych placków. To z kolei zapewnia elastyczność ciasta, a także możliwość pracy z ciastem różnego rodzaju.

Grubość ciasta – parametr bardzo istotny w przypadku większości rodzajów ciasta. Grubość ma spore znaczenie chociażby w przypadku ciasta na pierogi czy też ciasta francuskiego. Zazwyczaj wałkownice mają opcję do kilku milimetrów.

Jak widać zanim podejmie się decyzje o zakupie określonego sprzętu warto się z nim bliżej zapoznać. Kupujący musi wiedzieć, jakie cechy danego produktu go interesują, a przede wszystkim jakie będzie jego zastosowanie w przyszłości. Właśnie ten aspekt ma tutaj największe znaczenie.