Jak używać rantu do ciasta

Jak używać rantu do ciasta?

Jak wybrać rant do ciasta, aby biszkopt był idealny, a ciasto równo się połączyło? To pytanie zadaje sobie wielu początkujących cukierników. I nic dziwnego — na sklepowych półkach jest mnóstwo różnych form i rantów.

Co to jest rant cukierniczy i co go odróżnia od innych form?

Jeśli zdarzy Ci się zobaczyć formę do pieczenia bez dna, nie przejmuj się — nie jest ona wadliwa. Wręcz przeciwnie — patrzysz na profesjonalne narzędzia do pieczenia. Nie oznacza to jednak, że klasyczna solidna forma jest całkowicie bezużyteczna. W rzeczywistości cukiernicy używają wszystkich rodzajów form, ale jeśli chodzi o ciastka, nie wahają się wybrać rantu z tego sklepu.

Pod względem wyglądu rant cukierniczy jest zwykłym metalowym pierścieniem. Może mieć różną średnicę i wysokość. Każdy cukiernik dobiera rant na podstawie najczęściej spotykanych średnic tortów. Ogólnie rzecz biorąc, najbardziej popularne średnice to 16, 18 i 20 cm. Istnieją również ranty przesuwne, których średnica może wynosić od 16 do 30 cm. Każda z opcji ma swoje wady i zalety.

rant do ciasta

Do czego służą ranty do ciast?

Po pierwsze, te krążki są wystarczająco wysokie, więc można upiec wysoki biszkopt za jednym razem i pokroić go później na 4-5 ciastek. Jednak ta zasada działa tylko w przypadku lekkich klasycznych ciastek — jeśli w cieście jest dużo płynu lub oleju, lepiej podzielić go na kilka części i upiec w różnych formach. Ranty bez dna wykorzystywane są również do wypełnień lukrowych.

Po drugie, krążki ciasta nie wymagają smarowania. Faktem jest, że gotowe ciastka są z nich po prostu wycinane nożem. Aby jednak ciasto biszkoptowe nigdzie się nie rozchodziło, trzeba odpowiednio wyłożyć dno pierścienia folią.